maanantai 6. helmikuuta 2017

NordPlus-leiri 30.1.-3.2.

Istuskelen Mikkelin Cumulus-hotellissa kirjoittamassa. Olen onnellinen, jännittynyt ja hieman väsynyt. Tänään nousin Tikkurilasta lähtevään Pendolinoon, joka kuljetti minut Mikkelin Taitaja2017 semifinaaleihin. Vou, siis TÄNÄÄN jo…

Day 1

Aika on mennyt todella nopeasti. Vaikea uskoa, että siitä on kulunut viikko, kun matkustimme Helsinki-Vantaan lentokentälle hakemaan norjalaisia opiskelijoita ja huolestuimme vahingossa Ilmalaan junalla matkustaneista ahvenanmaalaisista. Onneksi hekin löysivät pian tiensä Malmille ja NordPlus Training to the Top –leirimme pääsi vihdoin alkamaan.
Ensimmäisenä päivänä jakaannuimme neljään ryhmään: jokaisessa ryhmässä oli yksi suomalainen, suomenruotsalainen ja norjalainen opiskelija. Näillä ”tiimeillä” oli tarkoitus tehdä kolme erilaista potilascasea ja kilpailla keskenään. Tiimien nimet olivat team Red, team, Black, team ? ja team Best. Oma tiimini oli viimeiseksi mainittu.
 Ensimmäisenä päivänä lähinnä suunnittelimme seuraavan päivän Margaret-casea ja valmistauduimme seuraavaan päivään.

Lähdin saattamaan opiskelijoita Kullervonkadulle, jossa heidän oli määrä majoittua. Pienen hengähdystauon jälkeen oli aika lähteä viettämään ennalta suunniteltua iltaohjelmaa eli keilaamaan Ruusulankadulle. Matkustimme paikan päälle bussilla ja jäimme ”Töölön torin” pysäkillä pois, josta tulikin yksi leirimme lentävistä lauseista ”Nevermind the grammar…” -lauseen lisäksi. 
Keilaaminen oli ihan huippujuttu! Fiilistelimme UV-valossa hohtavia vaatteita, nauroimme sekä tietysti keilasimme. Itse keilasin lähinnä itseni nurin, sillä onnistuin heittämään lipat kolmesti ja toisen täyskaadonkin onnistuin tekemään vahingossa väärällä vuorolla… Jaksoimme keilata jopa puoli tuntia, kunnes väsymys voitti ja suuntasimme kotiin nukkumaan.

Day 2

Aamulla aloitimme aikaisin aamupalalla. Porukka oli hieman väsynyttä, mutta hetken aamukoomailujen jälkeen olimme vihdoinkin valmiita päivän ohjelmaan. Meidät jaettiin ensiksi puoliksi: team ? ja team Best jäivät luokkaan harjoittelemaan potilassiirtoja suihkulaverille ja pyörätuoliin carecare-liukusiirtimen avulla ja team Red sekä team Black lähtivät suunnittelemaan päivän casea. 
Ergonomiakoulutus oli hauskaa! Paikan päällä oli fysioterapeutti sekä carecare:n esittelijöitä opettamassa, miten tuo innovatiivinen liukusiirrinapuväline helpottaa potilassiirtojen tekoa. Koska ryhmät olivat pienet, saimme lähes yksilöopetusta ja löysimme ergonomiastamme uusia puolia.

Tunnin jälkeen jatkoimme suunnittelemalla case Margaretia. Margaret oli 91-vuotias pyörätuolilla lonkkavian vuoksi liikkuva leskirouva, joka oli saanut haavan vasempaan jalkaansa ja sairasti tyypin 2 diabetesta. Käynnin tehtäviksi oli laitettu haavanhoito, verensokerin mittaus sekä mittaamisen ohjaus, aamupesuissa avustaminen sekä aamupalan tarjoaminen ja terveellisestä ravitsemuksesta keskusteleminen. Laskimme myös mukaan pyörätuoliin siirtymisessä avustamisen.
Kesken suunnittelumme kilpailuvalmentajani Anna Blubaum pistäytyi visiitille kertomaan kansainvälisten kilpailujen arjesta kilpailijan näkökulmasta. Anna itse on ollut kilpailemassa niin WorldSkillsissä kuin EuroSkillsissä ja voittanut MM-hopeaa Leipzigissä 2013. Aika oli mennyt kuin siivillä, mutta olimme juuri ja juuri ehtineet suunnitella työnjaon loppuun ennen lounastaukoa – tarkoituksena oli että kaksi tiimin jäsenistä olisivat hoitajia ja yksi näyttelisi potilasta. Lounaan jälkeen oli näytön paikka.
Aikaa oli puoli tuntia. Aloitimme esittäytymisten ja voinnin kysymisen jälkeen kasvojen pesemisellä, josta itse siirryin haavanhoitoon saatuani tarvikkeet esille. Haavanhoito meni mielestäni paljon paremmin kuin WorldSkillsin karsinnoissa, eikä aikaakaan mennyt yhtä paljon. Siita parini sujuvasti vaihtoi verensokerin mittaukseen ja itse kirjasin arvoja ylös. Tämän jälkeen kysyimme, haluaisiko Margaret nousta sängystä pyörätuoliin ja tämän vastattua myöntävästi siirsimme hänet carecare:n ja liukulevyn avulla – tekniikalla, jonka olimme juuri oppineet. Parini oli laittanut aamupalan jo valmiiksi haavaa hoitaessani ja asiakkaan syödessä aloimme pedata sänkyä. Sitten oli aika sanoa kiitos ja näkemiin sekä poistua paikalta. Jäljelle jäi ehkä pari minuuttia. Casen lopussa tajusin, mitä olimme unohtaneet: ohjaamisen…
Nojaa, eipä tuohon onneksi kuollut – vaikka kriittinen itsestäni olenkin. Yritin asennoitua tilanteeseen siten, että ensi kerralla muistaisimme paremmin. Casen jälkeen kokoonnuimme ryhmän kesken sopimaan illan ohjelmasta: Tehy oli luvannut sponsoroida meille pitsaillallisen, johon lupasimme kokoontua seitsemältä. Ennen sitä halukkaille opiskelijoille olisi luvassa shoppailureissu Helsingin keskustassa.
Shoppailureissu ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, vaikka hauskaa olikin: onnistuimme kadottamaan neljä opiskelijaa, jotka onneksi löytyivät pienen etsimisen sekä Facebook Messenger-viestittelyjen jälkeen. Aikaa kului kadonneiden etsimiseen sen verran, ettemme oikein ennättäneet kierrellä Sokosta ja Forumia pidemmälle. Kommellukset eivät loppuneet siihen, sillä matkustimme raitiovaunu 3:lla (jonka siis olisi kuulunut olla numero 2) Vihdoinkin löysimme pian itsemme Töölön torille. Pitsa oli onneksi erinomaista ja ilta vierähti niitä näitä jutellessa.

Day 3

Väsymys. Ruotsin, englannin ja suomen kielten puhuminen ja ajatteleminen samanaikaisesti on yllättävän puuduttavaa. Pitsaillan venähtäessä myöhempään olimme aamulla ihan töttörööt – onneksi aloitimme sentään puoli tuntia myöhemmin…
Vierailimme aamulla koulumme naapurissa olevassa vanhainkodissa: Saga Helapuistossa. Pääsimme kiertelemään paikkaa 91-vuotiaan sotaveteraani Pentti-asukkaan opastuksella sekä kurkistamaan hänen asuntoonsa. Pentti kertoi olleensa mukana avustamassa useissa elokuva- sekä televisiosarjoissa ja vetävänsä korkeasta iästään huolimatta talon asukkaille tuolijumppaa viikoittain. Pentti kertoi viihtyvänsä paikassa hyvin – eikä ihme. Tilat olivat hyvin valoisat ja avarat sekä värimaailma oikein kodikas. Suunnittelin jo, että muuttaisin saman tien, jos paikassa vapautuisi asunto opiskelijalle…

Tänään oli minun vuoroni olla casemme potilas: pääsin näyttelemään 78-vuotiasta Marttia, joka oli onnistunut leikkaamaan veitsellä haavan käteensä sekä kaatumaan lattialle, josta hän ei päässyt itse ylös. Kyseessä oli siis ensiapucase, jossa piti tyrehdyttää vuotava haava, hälyttää lisäapua sekä selvittää mahdollinen syy Martin kaatumiseen ja heikkoon vointiin. Taustalla Martilla oli aikaisempi TIA-kohtaus, lääkehoitoinen kohonnut verenpaine sekä insuliinihoitoinen diabetes.
Tehtäväni oli olla mahdollisimman poissaoleva ja sekava – ihan kuin perunasäkki. Muita ohjeita näyttelemiseen en sitten saanutkaan. Päätin mielessäni, että syy Martin kaatumiseen olisi TIA-kohtaus ja yritinkin näytellä sekavuutta sekä toispuoliheikkoutta. Hoidettuaan vuotavan haavan hoitajaparini tarkastivat TIA-oireeni ja sulkivat pois vielä alhaisen verenpaineen sekä verensokerin mittaamalla. Arvoissa ei ollut mitään vikaa, eikä tuomareiltakaan muuta tietoa tullut. Niinpä kaksikko vahvisti TIA-epäilyn ”hätäkeskukselle” ja jatkoivat vointini seurailua. Lipsautin vahingossa tykkääväni Tapio Rautavaarasta, kun toinen hoitajista kysyi, pidänkö musiikista mutta se menkööt sekavuuden piikkiin sekin.. Loppupalautteessa tuomarit huomauttivat, että alue olisi ollut hyvä siistiä ennen casen lopettamista, mutta muuten palaute oli positiivista.
Tänään illalle meillä ei ollut mitään kummoisia ohjelmasuunnitelmia, sillä halusimme antaa kaikille mahdollisuuden niin sanottuun ”vapaapäivään”. Oma vapaapäiväni sujuikin lähinnä sohvan nurkassa lepäämisellä sekä seuraavan päivän caseen orientoitumisella. Nukkumaankin tuli mentyä yllättävän ajoissa, eikä unimasaa tarvinnut kauaa odotella.

Day 4

Neljäs päivämme alkoi pirteän porukan puheensorinalla. Kaikki olivat nukkuneet yönsä suhteellisen hyvin ja aamun toinen kahvi herätti puoliunisen opiskelijan hyvin nopeasti. Aamumme alkoi Tehyn edustaja ja WorldSkills-spesialisti Kirsi Cocon luennolla, jossa hän kertoi järjestötoiminnasta sekä kansainvälisestä kilpailutoiminnasta ja kilpailijoiden valmennuksesta. Robotiikankin pariin kurkistettiin pohtimalla hoitorobottien vaikutuksia tukevaisuuden terveydenhoitoon. Luento oli hyvin mielenkiintoinen ja pisti pohtimaan asioita erilaisista näkökulmista.
Luennon jälkeen aloimme työstää viimeistä casea: 89-vuotiaan Ingrin Hansenin aamukäyntiä, jossa piti mitata hänen verenpaineensa, ohjata häntä antamaan virtsanäyte, ohjata rollaattorilla kävelyä, varmistaa aamupala sekä riittävä nesteiden saanti sekä kannustaa sosiaalisiin kontakteihin. Ingridille piti myös ohjata terveellistä ruokavaliota sekä perustella, miksi nesteiden riittävä saanti on tärkeää.

Ruokailun jälkeen oli aika toimia. Parini hoiti esittäytymisen sekä voinnin tiedustelun ja itse jatkoin käynnin suunnitelmalla. Sillä aikaa parini laittoi verenpainemittarin valmiiksi ja hoiti myös itse verenpaineen mittauksen - itse kirjasin sillä aikaa arvot ylös. Tämän jälkeen ohjasin Ingridille virtsanäytteen antamisen ja varmistin, että hän pääsee turvallisesti ”WC:een”. Parini hoiti virtsanäytteen stiksauksen ja itse puolestani keskustelin asiakkaan kanssa rollaattorilla kävelystä ja sosiaalisista kontakteista. Yritin muistaa kehua mahdollisimman paljon sekä jutella asiakkaalle mieluisista asioista, eli puutarhan hoidosta. Tämän jälkeen ohjasimme asiakkaan syömään ja jatkoimme ravitsemuksesta keskustelua. Sitten käynti olikin pulkassa, kirjasimme, sanoimme näkemiin ja poistuimme.
Tuomarit kehuivat hyvää toimintaa, mutta nostivat esille, että työnjaossa ja keskustelussa olisi ollut vielä hieman korjaamista. Olin tottunut kisaharjoittelun myötä tekemään niin paljon itse, että yhteistyö ja tehtävien jakaminen oli haastavaa. Yritin kuitenkin ottaa tämän kehityskohteena sekä itsetunnon kohotuksena: minä pärjään yksin, mutta ryhmässä pärjään vieläkin paremmin.

Viimeisenä iltana menimme katsomaan elokuvaa sekä syömään Mc Donald’siin. Olin hieman kämmännyt elokuvavarauksen kanssa, sillä elokuvassa ei ollutkaan ruotsinkielistä tekstitystä, vaikka olin muuta luullut. Nojaa, ainakin ruoka oli hyvää.. J

Day 5

Norjalaisten ja ahvenanmaalaisten viimeinen päivä Helsingissä koitti. Samalla koitti myös leikkimielisen kilpailumme tulosten julkistaminen. Keskustelimme ensin leiristä yleisesti. Viimein kello 11 julkistettiin tulokset. Selvisi, että team ? sekä team Best olivat molemmat saaneet koottua kasaan yhteispisteet 73 (maksimipistemäärä 100), mutta team ? oli silti kirinyt ykköspaikalle hyvällä tiimityöllä sekä ongelmanratkaisutaidoilla. Team Red sijoittui kolmanneksi ja team Black neljänneksi.
Lähdimme saattamaan ystäviämme lentokentälle. Tuntui ihan uskomattomalta, että viisi päivää oli nyt ohitse ja viikonlopun jälkeen alkaisi ihan tavallinen koulu. Toivotimme kaikille turvallista kotimatkaa, jonka jälkeen suuntasimme kukin omia polkujamme takaisin kotiin. Huhtikuussa olisi meidän vuoromme suunnata Norjaan, jossa olisi vastassa uudet caset ja uudet seikkailut. Saa siis nähdä, mitä tuleva kevät tuo tullessaan…
Siinä oli tiivistelmä upeasta leiristämme. Kiitän valtavasti kaikkia mukana oleita ja vi ses i Norge! Nyt kuitenkin keskityn semifinaaleihin, jotka toivon mukaan menevät hyvin.

-Aikku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti