perjantai 18. marraskuuta 2016

WorldSkills – kansainvälistä osaamista

Hi!

Olen kertonut teille jo jonkin verran ammattitaitokilpailuiden maailmasta SM-tasolla. Sen lisäksi huippuosaajat voivat halutessaan kilpailla myös EM-tasolla EuroSkills:ssä ja MM-tasolla WorldSkills:ssä. Rima nousee vielä astetta korkeammalle tasolle, kun kilpailukielenä on englanti ja vastustajina kilpailijoita ympäri maata.

Kansainvälisissä kilpailuissa ei enää puhuta lähihoitajalajista, vaan lajista Social and healthcare. Tämä johtuu lähinnä siitä, ettei lähihoitajan toimenpiteitä suoriteta ympäri maailman samalla nimikkeellä eikä suinkaan täsmälleen samalla koulutustaustalla. Laji on kuitenkin ominaispiirteiltään samanlainen kuin Suomen Taitajan lähihoitajalaji.
”Good morning madam! I realised your brakes are open. I need to lock them because of safety. Hello! My name is Aino Takala and I’m practical nurse. Could you tell me your whole name and ID, please?”

Osallistuin marraskuun alussa WorldSkills2017 Suomen karsintoihin, josta valittiin Suomen lähihoitajaedustaja kilpailemaan Abu Dhabin lokakuun 2017 -kilpailuihin. Itseni lisäksi kilpailuun oli osallistunut kaksi muuta opiskelijaa. Saimme tietää potilascasen sekä kilpailun kriteerit etukäteen. Tiedossa oli kuitenkin 30% muutos sekä kilpailutehtävään että kriteereihin.

“So why am I here? I will tell you what to do if you feel giddy or weak again and give you your medicines. We will talk about pain medication, when to take the medication and why. I am going to take your vital signs, which means your pulse, blood pressure, temperature and respiration frequency. I will check your wound and change the dressing. I am also going to teach you some deep-breathing exercises and how to avoid pneumonia in the future. Is this okay for you?”

Kyseessä oli 75-vuotias keuhkokuumepotilas, joka oli edellisenä päivänä kaatunut kotonaan. Potilaalta piti mitata vitaalit, toteuttaa lääkehoito, hoitaa haava, opettaa syvähengitysharjoituksia, sekä ohjata keinoja keuhkokuumeen ennaltaehkäisyyn. Aikaa alueeseen tutustumiseen ja kirjallisen suunnitelman tekemiseen oli annettu kymmenen minuuttia. Kirjallinen suunnitelma ja lääkehoidon toteutus olivat tällä kertaa casen muutos. Kilpailutehtävä oli suhteellisen vaativa, sillä aikaa tehtävistä suoriutumiseen oli 35 minuuttia, joka loppui meiltä kaikilta kilpailijoilta kesken. Pisteytys oli niin aseptiikan kuin ergonomian alueilla erityisen tiukkaa eikä armoa annettu.

"I  am going to measure your blood pressure now. Do you have a good position? I’ll wrap this cuff firmly around your arm. It needs to be tight. Then I need to ask you not to move or talk. It can affect to the value.”

Jännitys ennen kilpailua oli ihan huipussaan, mutta casea tehdessä oli helppoa keskittyä puhtaasti kisatehtävään ja potilaaseen. Tosin koko ajan jouduin hokemaan itselleni, että ”älä kato sinne yleisöön”. Tein saman mokan joskus Seinäjoella ja kokemus todisti sen, ettei se kannata. Yleisöön katsoessa menin nimittäin aivan lukkoon ja kesken jääneeseen asiaan oli vaikea palata. Onneksi tällä kertaa en möhlännyt sen kanssa.

“Now I am going to documentate the values. Do you have any questions?”

Aloitin tutustumalla alueeseen ja tekemällä pikaisen suunnitelman. En vielä kisatehtävää tehdessäni tajunnut, että suunnitelmakin pisteytettäisiin ja unohdinkin lisätä sinne puolet asioista: paljonko kuluu aikaa mihinkin tehtävään sekä tavoitteet jokaiselle toiminnolle. No ärh! 

Sitten casen alkuun... Saavuin potilaan luokse reippaana ja itsevarmana. Esittäydyin ja lukitsin sängyn jarrut heti ensimmäisenä. Tämän jälkeen tiedustelin potilaan nimeä. Yllätyin hieman, kun potilas sanoi, ettei kykene muistamaan nimeään. Jatkoin sitten tottuneesti rannekkeen tarkistamisella ja kertomalla käyntini syyn.

Tiedustelin voinnin, potilas valitteli väsymystä. Kipuakin oli vasemmassa kädessä, joten annoin antibiootin lisäksi kipulääkkeen ja ohjasin potilasta kipulääkkeen otossa. Tämän jälkeen mittasin vitaalit. Lämpöä ottaessani kirjasin vitaaleja samalla ylös ja heti sen jälkeen tajusin mokanneeni: Minun olisi ollut järkevää ottaa hengitysfrekvenssi samaan aikaan lämmön kanssa! Nyt tiesin tuhlanneeni pari kallisarvoista minuuttia. Noh, ainakin verenpaineen ottaminen meni todella hyvin.

Seuraavaksi siirryin haavanhoitoon. Tiesin ajan olevan jo nyt kortilla, mutta pidin pääni kylmänä. Riisuin mitellan vasemmasta kädestä ja enempää ajattelematta heitin sen roskiin (se siitä kestävästä kehityksestä sitten...) Yritin epätoivoisesti perustella valintaani aseptiikalla, mutta epävarma tunne siitä jäi silti. Nojoo.. Luulin ensin, että "haavan" päällä oli läpinäkyvä kalvo, joka olisi kiinnitetty teipillä. Näin ei kuitenkaan ollut ja tuomarin pitikin puuttua peliin kun "meinasin repiä itse haavan irti ihosta". Ohohups!

"Five minutes left!" huuteli ajanottaja. Ounou, tässä vaiheessa pitäisi olla jo valmis... Katselin haavaa nopsasti ja arvioin tilannetta: ei infektion merkkejä, muuta kuin kipu. Väri hmm punainen (?) En todellakaan ollut varma, oliko haava enemmän vaaleanpunainen vai punainen (oikea vastaus oli ensimmäinen vaihtoehdoista). Arpomiseen ei kuitenkaan jäänyt aikaa, joten puhdistamisen jälkeen (jota en kuulemma ollut tehnyt edes aseptisesti) länttäsin päälle kostutetun sekä kuivan harsotaitoksen ja harsolla kiinni. Uuden mitellan ehdin vielä räpeltää paikalleen, jonka jälkeen kiirehdin kirjaamaan haavasta (tiedostaen, että siitä saisi kohtuullisen hyvin pisteitä). Ehdin kuitenkin kirjoittaa vain yhden lauseen, kunnes minulle ilmoitettiin, että aika on päättynyt. EIIIII!

Casen jälkeen meidän piti vielä tehdä kirjallinen tehtävä liittyen keuhkokuumeeseen. Kyseessä oli monivalintatehtävä, josta piti valita lähin oikea väittämä. Mieleeni nousivat heti syksyn ylioppilaskirjoitukset ja englannin optiset lomakkeet. Onneksi tässä tehtävässä riitti ympyröinti, eikä palloja tarvinnut mustata.

"I  am going to check your wound now. Is the position still good for you? I need to take this sling off for the duration of the procedure. Can you lift your arm a little? Thank you. Is it painful?”

Selvitin tieni kilpailuissa toiseksi, mistä kaikki olivat valtavan ylpeitä. Itsekin, vaikka kympin tyttönä pienet mokat ärsyttivät minua aika tavalla. Tolkutin kuitenkin itselleni, että parhaani tein, vaikkei menolippua Abu Dhabiin tällä kertaa tullutkaan. Sain kuitenkin palautetta hyvästä englannin kielen suullisesta annistani, mikä kohotti mieltä aika tavalla.

Nyt sitten suuntaan katseeni takaisin SM-kilpailuihin ja aloitan valmentautumaan tulevia karsintoja varten. Hetkeäkään en vaihtaisi pois, sillä sain näistä kisoista itselleni valtavasti oppia ja itsevarmuutta tulevaa varten.

Test the best!


-Aikku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti